Jak zablokować lub odblokować kogoś w aplikacji Clubhouse

Clubhouse może dopiero raczkować, ale to nie znaczy, że szybko rozwijająca się platforma mediów społecznościowych nie jest podsłuchiwana przez niektóre stare problemy występujące na innych platformach społecznościowych. Mówiąc konkretnie, nie ma gwarancji, że każda osoba, z którą się kontaktujesz, będzie uprzejma, pełna szacunku i przestrzegająca zasad zaangażowania platformy. Czasami może to być nawet różnica zdań, która kończy się gotowaniem, przez co przyszłe interakcje z osobą nie są już dobrym pomysłem.

Ponadto zawsze będą różnice zdań i nie musisz znosić wszystkich. W takich okolicznościach odpowiednie byłoby wciśnięcie przycisku blokującego.

W tym artykule pokażemy, jak zablokować lub odblokować kogoś w Clubhouse.

Jak zablokować kogoś w klubie na iPhonie

Jeśli użytkownik nęka Cię lub udostępnia nieodpowiednie treści, możesz wysłać zgłoszenie incydentu administratorom Clubhouse. Jeśli to zrobisz, użytkownik otrzyma oficjalne ostrzeżenie lub podejmie dalsze działania, w zależności od powagi sytuacji.

Ale możesz także samodzielnie rozwiązać problem, blokując je. Wytyczne dla społeczności klubów pozwalają ci to zrobić. Oto jak:

  1. Przejdź bezpośrednio do profilu użytkownika lub wpisz jego nazwę w zakładce wyszukiwania znajdującej się w lewym górnym rogu.

  2. Kliknij wielokropek – trzy kropki w prawym górnym rogu.

  3. Z menu wybierz „zablokuj”.

  4. Na wyskakującym ekranie wybierz „zablokuj”, aby potwierdzić.

Co się dzieje, gdy blokujesz kogoś w klubie?

Kiedy kogoś zablokujesz, nie zobaczy ani nie dołączy do pokoju, który utworzyłeś lub takiego, w którym jesteś moderatorem lub mówcą.

Za każdym razem, gdy zablokowany użytkownik jest mówcą w pokoju, do którego dołączyłeś, nadal będziesz mógł go zobaczyć, a nawet dołączyć, aby mówić lub po prostu słuchać. Jednak aplikacja przesuwa pokój do dolnej części kanału.

Jeśli ty i zablokowany użytkownik dołączycie do pokoju tylko jako słuchacze, nie otrzymasz żadnego powiadomienia.

A jeśli martwisz się, że zablokowany użytkownik dowie się o tym, cóż, nie dowie się. Aplikacja w ogóle ich nie ostrzega. Po prostu nie będą mogli dołączyć do twoich pokoi ani słuchać, gdy mówisz w dowolnym pokoju.

Jak odblokować kogoś w Clubhouse na iPhonie?

Czasami możesz pominąć incydent i zdecydować się na przywrócenie zablokowanego użytkownika z powrotem. Mogłeś nawet kogoś przez pomyłkę zablokować.

Oto jak odblokować kogoś w Clubhouse:

  1. Przejdź bezpośrednio do profilu użytkownika lub wpisz jego nazwę w zakładce wyszukiwania znajdującej się w lewym górnym rogu.
  2. Kliknij wielokropek – trzy kropki w prawym górnym rogu.
  3. Z menu rozwijanego wybierz „odblokuj”.

Czy mogę zobaczyć listę wszystkich użytkowników, których zablokowałem w Clubhouse?

Dobrym pomysłem byłoby utworzenie listy wszystkich zablokowanych przez Ciebie użytkowników. Umożliwiłoby to grupowe odblokowanie profili, jeśli zdecydujesz się przywrócić je z powrotem do zakładki.

Niestety, nie możesz od razu zobaczyć wszystkich, których zablokowałeś. Jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, czy już zablokowałeś użytkownika, jest otwarcie jego profilu i kliknięcie wielokropka w prawym górnym rogu.

Czy mogę całkowicie usunąć profil użytkownika z klubu?

W niektórych przypadkach zablokowanie użytkownika może nie wystarczyć. Jak widzieliśmy powyżej, każdy, kogo zablokowałeś, nie będzie mógł słuchać za każdym razem, gdy mówisz w pokoju, ale nadal możesz otworzyć pokój, w którym mówi. A co, jeśli nie chcesz pozostawić tej możliwości otwartej i po prostu chcesz, aby całkowicie zniknęły?

Możesz pomóc administratorom aplikacji całkowicie usunąć profil z aplikacji, wysyłając raport o incydencie. Możesz to zrobić podczas sesji audio na żywo. Domyślnie Clubhouse zawsze prowadzi przejściowe nagranie tego, co dzieje się w pokoju. Nagrania te mogą służyć do potwierdzania wszelkich zgłoszonych incydentów. Jeśli okaże się, że użytkownik naruszył zasady aplikacji, może zostać pozbawiony możliwości korzystania z aplikacji na czas nieokreślony.

Należy pamiętać, że jeśli zgłosisz incydent po zakończeniu sesji, administratorzy aplikacji nie będą mieli dostępu do przejściowego nagrania dźwiękowego, które można wykorzystać jako dowód.

Dodatkowe często zadawane pytania

1. Czy zablokowane konto może powiedzieć, że zostało zablokowane?

Nie. Inni użytkownicy nie zorientują się, że ich zablokowałeś. Po prostu przestaną wchodzić do twoich pokoi i nigdy nie będą w stanie podsłuchiwać, kiedy mówisz w pokoju.

2. Co się dzieje, gdy kogoś blokuję?

Kiedy kogoś zablokujesz, nie zobaczy ani nie dołączy do pokoju, który utworzyłeś lub takiego, w którym jesteś moderatorem lub mówcą.

3. Dlaczego niektóre profile mają symbol tarczy?

A "!" symbol na profilu użytkownika oznacza, że ​​użytkownik jest już zablokowany przez wiele osób. Symbol jest używany jako rodzaj ostrzeżenia, aby pomóc Ci zdecydować, czy będziesz podążać za użytkownikiem, czy pozwolić mu na swobodne mówienie w pokoju.

4. Kiedy odblokujesz kogoś w klubie, czy będzie wiedział?

Nie otrzymają ostrzeżenia wskazującego, że je odblokowałeś. Będą jednak mogli zobaczyć i dołączyć do wszystkich utworzonych przez Ciebie grup, a nawet słuchać, gdy mówisz w dowolnej grupie.

5. Jak mogę wyciszyć użytkownika w klubie?

Kiedy zaczynasz pokój, automatycznie stajesz się moderatorem. Ta rola daje ci moc decydowania, kto może mówić, a kto nie. Jeśli nie chcesz, aby konkretny użytkownik mówił, możesz go wyciszyć na czas nieokreślony. Jeśli to zrobisz, nadal zachowają możliwość dostępu do pokoju i podsłuchiwania jakiejkolwiek rozmowy, ale nie będą mogli aktywnie uczestniczyć.

6. Czy moderator może usunąć użytkownika z pokoju?

Tak. Jeśli ktoś okazuje brak szacunku, znieważanie lub ogólnie sprawia przykrość innym członkom pokoju, który stworzyłeś, masz prawo go wyrzucić i nie będzie mógł ponownie wejść do pokoju.

Zabezpiecz swoje doświadczenie w klubie

Przycisk blokowania może być skutecznym narzędziem przeciwko każdemu, kto łamie wytyczne społeczności Clubhouses lub po prostu cię ociera. Nie musisz znosić podburzających komentarzy lub opinii, które są bezpośrednio sprzeczne z twoimi zasadami.

Dzięki temu artykułowi wiesz już, co musisz zrobić, aby zablokować kogoś w Clubhouse.

Jakie masz wrażenia z Clubhouse? Czy wcześniej kogoś zablokowałeś?

Daj nam znać w sekcji komentarzy poniżej.